Soorten jeugdcompetitie

Er zijn verschillende soorten jeugdcompetities voor verschillende leeftijden. De onderstaande indeling is in 2013 ingevoerd bij alle wedstrijden ‘onder auspiciën’ van de KNLTB.

Recreatief

Rode Competitie (voorheen mini-competitie):

Rode kids zijn kinderen in de leeftijd t/m 9 jaar. Zodra kinderen 8 jaar zijn is het mogelijk om over te gaan naar een oranje baan. Dit hoeft echter niet. Als kinderen nog niet toe zijn aan een oranje baan is het mogelijk om op de rode baan te blijven spelen. Er wordt gespeeld op een klein veld en aangepaste spelregels. Het wordt gespeeld met een zachte lichte bal met een lage stuit (stage 3 ballen, rood/geel). Door te spelen in een klein veld met een zachte lichte bal leren kinderen makkelijker overspelen en een betere techniek aan.

Oranje Competitie (voorheen driekwart-competitie):

Oranje kids zijn kinderen in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar. Veel kinderen beginnen op een latere leeftijd en dus is het goed dat er de mogelijkheid blijft bestaan dat die kinderen t/m 11 jaar in oranje spelen. In de praktijk kunnen dus oranje kinderen van 8 jaar tegen meer beginnende oranje kinderen van 11 jaar spelen. Het wordt gespeeld op een driekwart veld en aangepaste spelregels. Er is een lijn tussen de servicelijn en de achterlijn geplakt. Het wordt gespeeld met een stage 2 bal (geel/oranje), die is wat zachter dan een gewone tennisbal. Ook hierbij gaat het erom dat jeugdleden het tennisspel sneller goed onder de knie krijgen en er zo meer plezier aan beleven.

De Rode en Oranje competities worden georganiseerd op districtsniveau. Teams van verschillende verenigingen gaan tegen elkaar spelen. Er wordt gespeeld op de woensdagmiddag. De teams dienen te bestaan uit minimaal drie kinderen. Een team kan bestaan uit zowel jongens als meisjes, want op deze leeftijd maakt het meestal niet uit dat jongens tegen meisjes moeten tennissen. In totaal zullen er zes wedstrijdjes per middag gespeeld worden. In principe speelt ieder kind twee wedstrijden. Het kind dat de eerste zes games heeft behaald, heeft gewonnen. Een hartstikke leuke mogelijkheid dus voor de jongste jeugdleden om met het spelen van competitie in aanraking te komen!

Wedstrijdtennis (groot veld)

De ZTV doet volop mee aan de Kids World Tour voor jeugd t/m 11 jaar.  Dit is zoals het tennis ook bij de profs wordt gespeeld. Ook tellen de resultaten mee voor de speelsterktebepaling. De World Tour bestaat uit elf speelmomenten, verdeeld over verschillende maanden in het jaar. Hierdoor komen de kinderen bijna het hele jaar door in aanraking met tennis. Elke speeldag staat in het teken van een wereldstad die de profs ook aandoen binnen de ATP World Tour. Sommige wedstrijden worden op ons eigen tennispark gespeeld maar er zijn ook wedstrijden bij andere verenigingen in de regio.

Er doen momenteel namens de ZTV 1 rood team, 2 oranje teams en 2 groene teams mee aan deze competitie. Elk team bestaat uit 6 kinderen. Rood is de jongste klasse, dan oranje en tenslotte groen. Er wordt op kleine(re) velden gespeeld met zachtere ballen. De competetie wordt meestal op zondag gespeeld voor zowel rood, oranje als groen. Groene kids zijn kinderen in de leeftijd van 10 t/m 12 jaar. Deze spelen al op groot veld maar met stage 1 ballen (geel/groen of geel met een groene stip erop). Deze ballen zijn nog iets zachter als de gewone tennisballen.

Vanaf 11 jaar is het dus mogelijk om met de gewone tennisballen (gele bal) en volgens de regulier spelregels te spelen. Voor kinderen jonger dan 11 jaar is dit niet mogelijk behalve als ze deelnemen aan de Jeugd Ranglijst Toernooien. De Jeugd Ranglijst Toernooien worden gespeeld met de gele bal.

En dan er is ook een Gele Jeugd Competitie. Dat is eigenlijk een gewone KNLTB-competitie voor de junioren vanaf 12 t/m 17 jaar. Zij spelen op een veld van normale afmeting en met gewone tennisballen. Hieraan doen zo’n 50 ZTV kinderen mee. De coördinatie van deze activiteit ligt eveneens bij de Technische Commissie.

Wanneer mag ik competitie spelen?

Er is geen minimumleeftijd voor het spelen van competitie. Wel zit er een maximumleeftijd aan de verschillende soorten competitie. Je mag altijd meedoen in een oudere leeftijdscategorie, maar nooit in een jongere. Vanaf het jaar waarin je 18 wordt, mag je niet meer meedoen aan de jeugdcompetitie.

Paspoort

Voor kinderen met een exceptioneel tennisniveau is het mogelijk een zgn. paspoort te verstrekken. Met dit paspoort kunnen kinderen een fase ‘hoger’ spelen. De KNLTB  geeft wel aan dat alleen in zeer exceptionele gevallen een paspoort uitgereikt wordt. Uitgangspunt is dat kinderen in hun eigen fase spelen, ook de allerbeste kinderen.


Download alle informatie over World Tour 2014